luni, 14 august 2017

Orange Wine-vinul portocaliu


În ultimul timp se tot vorbește despre vinul portocaliu cunoscut ca și orange wine. Nu este un vin făcut din portocale așa cum ne-ar duce gândul,este un vin realizat din struguri albi folosind tehnologia de producere a vinului roșu.
Ca și vinul albastru,vinul portocaliu este destinat in special cunoscătorilor,nu este un vin ușor,după prima degustare fie îl iubești,fie îl urăști. Fiind un vin realizat din struguri albi ne gândim că este lejer dar din contră este un vin greu,tulbure asemănător cu vinurile roșii.
La noi în țară vinul portocaliu a fost produs prima dată în anul 2014 la Crama Liliac. Fiind o încercare de pătrundere pe piață numărul de sticle produse a fost doar de 2.000.
Vinul cramei Liliac este realizat din Chardonnay,cu o durată de viată scurtă de numai 6 luni. Este un vin de culoare portocalie cu ușoare reflexii de ocru,ușor tulbure cu puternice arome de fructe coapte. Datorită învechirii timp de 8 luni în butoaie de stejar românesc,vinul are arome fine de fructe și de vanilie. Vinul este tulbure deoarece nu a fost filtrat și este asemănător vinului de casă.
Vinul Private Selection by Liliac Chardonnay Orange are un conținut de alcool de 13,5% vol.alc.,se servește la temperatura de 14°C alături de o friptură de purceluș de lapte,crap înăbușit sau piept de rată cu afine.
În anul 2015 Crama Bauer scoate vinul O.R.A.N.G.E tot ediție limitată doar 2.000 de sticle,cu un conținut de alcool de 13,3%vol.alc. Vinul are o culoare aurie,strălucitoare,cu nas complex de fructe galbene și exotice. Buchetul este de coajă proaspătă de pâine,fagure de miere,caramel. Vinul pare un pic picant datorită notelor de condimente brune și verzi,puțin dur caracteristică specifică vinurilor roșii.
Vinul O.R.A.N.G.E este realizat din struguri de Sauvignonasse din via Rozopol veche de peste 40 de ani. Strugurii au rămas pe boștină timp de 4 luni înainte de presare. Vinul a stat pe drojdie timp de 14 luni.
Se recomandă servirea acestui vin la temperatura de 10-12°C în pahare mari,alături de fructe de mare,crustacee,pește crud sau asociat cu vițel sau curcan.

În anul 2016 Cramele Recaș apar pe piață cu vinul portocaliu Sole Orange Wine realizat din struguri Chardonnay. Vin de culoare galben auriu intens(coajă de portocală parțial coaptă)ușor tulbure. Are arome de coajă de portocala uscată,fructe confiate(caise),semințe uscate,flori de portocal,flori de tei și inflexiuni vegetale. Gust de mere coapte,pomello,semințe,ușor citric si ușor condimentat pe final.
Se recomandă a fi servit la temperatura de 7-10°C alături de salată cu pește afumat,pește sărat,pastramă de berbecuț,deserturi cu piersici,caise,mango,ananas.


Multe voci spun ca vinul portocaliu este trendul acestui an și chiar înlocuitorul vinului roze,un lucru un pic exagerat după părerea mea având în vedere numărul mic de producători și publicitatea redusă făcută acestui tip de vin. Doar timpul va stabili dacă acest tip de vin va avea priză la consumatorul român.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu